Az élet örömei

Élj úgy,ahogy szeretnél!

headerphoto
Gluténmentes receptek:
 
Gluténérzékenyeknek szeretnék segíteni, ezekkel a receptekkel, mert valljuk be, nem egyszerű így az élet. Nem ehetünk akármit reggel, ha felkelünk, nem nyúlhatunk be csak úgy a hűtőbe és vehetünk ki bármit, amit szeretnénk. Saját magunknak kell elkészíteni mindent! Nem csak recepteket, de pár hasznos tanácsot is leírok, aminek hasznát vehetitek és rengeteg linket is találtok majd, ami szintén nagy segítség.
Nem olyan rég derült ki nálam a gluténérzékenység, bevallom az első pár hétben „éheztem”, ezt úgy értem, hogy nem voltak bevált receptjeim, mindig ugyan azt a pár ételt ettem. Ehhez kell egy kis idő, amíg hozzá szokunk. Például kellenek gyorsan elkészíthető receptek, jól jön, ha mindig vannak otthon alapanyagok és nagyon fontos, hogy ne akkor kezdjünk neki egy étel elkészítésének, amikor már korog a gyomrunk, hanem jóval előtte, mondjuk az édességeket elkészíthetjük este, mert a legtöbbnek úgy is állni kell pár órát, és a kenyeret is este vagy pedig kora reggel.  Az pedig nagyon fontos, hogy tartsuk magunkat a diétához és ne csábuljunk el, ha a családtagok esznek valami finomat, erre a legjobb módszer, ha ugyan azt az ételt készítjük magunknak is és a családtagoknak is, csak természetesen magunknak gluténmentes (vagy esetleg tojás, tej vagy szója mentes) alapanyagokból. Az nagy segítség, ha a családtagok támogatnak és segítenek, ahogy az én esetemben, mert nem mindig van idő kísérletezni a receptekkel és finom ételeket készíteni, de az is jó, ha valaki süt egy adag gluténmentes kenyeret, mire hazaérünk a munkából. Persze az sem utolsó szempont hogy mind ezt a lehető legolcsóbb módon tegyük, hiszen a gluténmentes alapanyagok nagyon drágák, de a jó tulajdonságuk viszont az, hogy nem kell belőlük sokat használni, általában.
Mielőtt leírom a recepteket, bemutatnám mi is az a gluténérzékenység és hogyan lehet megállapítani, ha valakinek ilyen betegsége van. Ezt nem fogom most legépelni, mert találtam egy nagyszerű oldalt, ahol érthetően le van írva minden ezzel kapcsolatban:
A gluténérzékenységet több elnevezéssel is illetik, leggyakoribbak a cöliákia (vagy coeliakia) és a lisztérzékenység, ami egy autoimmun betegség, egyesek örökletesen hajlamosak rá, azonban nem teljesen tisztázott, hogy kinél, mikor és miért alakul ki.
A gluténérzékenység vizsgálat módszereit szedtük össze orvosszakértőnk segítségével.
Fontos hangsúlyozni, hogy a gluténérzékenység vizsgálat eredménye csak akkor értelmezhető, ha a páciens még nem tért rá a gluténmentes diétára!
klasszikus tünetek (hasmenés, puffadás, testsúly-vesztés) nem mindenkinél egyértelműek, így a legtöbb gluténérzékeny nem is tudja, hogy beteg.
Magyarországon minden 1.000 emberből kb. 10 gluténérzékeny, de csak 2 tud róla. A felderítetlen gluténérzékenység („csendes cöliákia”) azonban ugyanolyan veszélyes, mint az egyértelmű tüneteket produkáló forma. Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a 
gluténzékenység egy alattomos betegség, amely kezeletlenül súlyos szövődményeket okoz.
A gluténérzékenység megállapítására a legelterjedtebb és legpontosabb vizsgálati módszer a vérvizsgálat: ételintolerancia-teszt
A gluténérzékenységet ételintolerancia-teszttel mutatják ki, általában vérből végzett laborvizsgálattal. A vérből végzett vizsgálat bármikor elvégezhető, és mindössze egy tűszúrásnyi kellemetlenséggel jár.
A vizsgálathoz kis mennyiségű vér szükséges. Gluténérzékenység (de 
laktózérzékenység, vagy bármilyen más ételallergia-, intolerancia gyanú esetén) nem szabad a feltételezett problémát okozó ételt elhagyni, azaz nem szabad diétázni, mert nem fog az orvos a korrekt diagnózist felállítására megfelelő információt kapni. Azaz, ha előre diétázunk, akkor a várt értékek nem biztos, hogy megjelenek a kiértékelésben!
A specifikus IgE antitestek jelenlétének meghatározása, immunoblot eljárással történik. A nutritív panel elvégzése mellett szakorvos tanácsolhatja az úgynevezett keresztreakciós panel elvégzését is.
Vannak vizsgálati központok, ahol gyorstesztet (helyenként úgynevezett expressz vizsgálatot) is végeznek, ennek eredményeit akár egy órán belül megkapjuk, a teljes laboratóriumi diagnosztika azonban megéri, hogy néhány napot várjunk a részletes eredményre. Utóbbi esetben a levett vért speciális laboratóriumban vizsgálják, az eredményt rendszerint 3 nap és 3 hét között kapjuk kézhez.
Érdemes olyan helyen végeztetnünk a vizsgálatot, ahol szakképzett egészségügyi tanácsadó és szakorvos segít az eredmények értelmezésében, illetve akivel meg tudjuk beszélni az eredményt és a személyre szabott kezelési lépéseket.
Másik diagnosztikai módszer a Prick teszt, az allergiavizsgálatok alapmódszere:
Lényege, hogy az allergént az alkar bőrére csepegtetve figyelik meg a bőr reakcióját. Egyes kutatások azt igazolják, a Prick teszt pontosabb eredményt ad a vérből való meghatározásnál, elvégzése azonban bonyolultabb, és nem minden esetben lehetséges.
A gluténérzékenység alátámasztása szövettani vizsgálattal:
Ha a vérvizsgálatok a gluténintoleranciára utalnak, a vékonybél szövettani vizsgálatát is el kell végezni. Mivel ez a vizsgálati módszer a bélbolyhok károsodását kimutató egyetlen lehetséges módszer, ráadásul a diagnózis felállítása az életünk végéig szól, feltétlenül szükség van az alátámasztása.
Sajnos kellemetlen belgyógyászati eljárást igényel, de ezt ma már altatásban is elvégzik. A vékonybél mintát a szövettani vizsgálathoz úgy nevezett biopsziával, gyomortükrözési vizsgálat során veszik.
A glutén-intolerancia kimutatható továbbá gasztroenterológiai vizsgálattal is, nyálkahártya-törletből.
Gyógyszertárakban ma már kaphatók olyan tesztek, amelyekkel magunk is vizsgálhatjuk esetleges gluténintoleranciánkat. Fontos azonban tudnunk, a tesztekből nem derül ki, ha negatív eredmény mellett esetleg allergia áll fenn, szintén nem derül ki, ha esetleges keresztallergia vagy intolerancia áll fenn, és bármi lenne az öndiagnosztika eredmény, szakorvoshoz kell fordulnunk.
A gluténérzékenység egyedüli terápiája a gluténmentes diéta.
Számos kellemetlensége dacára némiképp a „legszerencsésebb” autoimmun betegség, mert ismerjük azt az anyagot (a glutént), ami az autoimmun folyamatot fenntartja. Ha glutén egyáltalán nincs az étrendünkben, megszűnik az autoimmun reakció is.
A gluténérzékenység időben történő felderítése és a diéta betartása esetén, minden szempontból egészséges életet élhetünk.
A gluténérzékeny.hu weboldal pedig segít ebben, többek között hetente bővítjük 
gluténmentes receptgyűjteményünket.
https://glutenerzekeny.hu/glutenerzekenyseg-vizsgalat-minden-amit-tudni-erdemes/
 
Most már mindenki tisztában van a betegség lényegével, így áttérhetünk a receptekre és az ételekre!
Megpróbálok minden ételhez képet is felrakni, de lehet, hogy nem mindegikhez lesz azonnal képem, ezt később pótolom!
Pár étel, ami könnyen elkészíthető és gluténmentes alapanyag sem szükséges hozzá:
  1. A rizs.
A rizsből készíthető édesség: Rizsfelfújt
                                                         Tejberizs
És egyéb ételek is, hiszen a rizst párolhatjuk vagy meg is főzhetjük vagy süthetjük is, remek köret. Számos változatban készíthetjük: Rizs májjal
                                                                   Rizs pörkölttel
                                                                   Rizs hallal
                                                                   Megsütve bármilyen hússal és zöldséggel.
                                                                   Zöldség leves (gerslivel is jó)
                                                                   Rakott zöldbab, rakott karfiol/brokkoli, rakott kelkáposzta
  1. A krumpli.
A krupli szintén szinte mindenhez fogyasztható köret.
Ehetjük krumplipürének, főve (akár petrezselymes krumplinak), kisüthetjük olajban, sütőben is elkészíthető.
A krumplit szintén ehetjük bármivel: Zöldségekkel
                                                                        Húsfélékkel (bármilyennel): Máj, hal és szinte bármilyen sertés vagy csirke hússal, Pl. lesütve oldalassal vagy csak egyszerűen csirkemellel.
                                                                         Rakott krumpli
                                                                         Sütőben sült borsós krumpli
  1. Tojás.
A tojást rengeteg módon lehet készíteni: Tükörtojás
                                                            Főtt tojás
                                                            Rántotta
                                                            Omlett
  1. Gyümölcsök: Gyümölcstál, vagy csak nasinak egy- egy gyümölcs.
  2. Zöldségek: Lecsó
      Köretnek nyersen sütve, főzve vagy párolva.
  1. Hús: Sütve, főzve, bármilyen körettel.
  2. Gomba: sütve és főzve, töltve is jó. Készíthető belőle: Köret
                        Pörkölt (magában, vagy fele-fele arányban hússal)
                        Töltött gomba
  1. Hal: Nagyon egészséges, bár kicsit drága, de megéri.
Nagy előnye a gombának, hogy nagyon hamar elkészíthető. Kevés ideig kell főzni vagy sütni.
Ezeknél, az alapvető ételeknél azt is kihagytam, amihez rántás vagy habarás kell, hiszen abba is kell liszt, mint Pl. a gyümölcsleves, de a receptek között megtalálhatóak lesznek ezek az ételek is.

Most pár alapvető alapanyagot sorolnék fel, ami az én konyhámban megtalálható és praktikus, ha van itthon, hiszen ezek nélkül alig ehetünk valamit, mi gluténérzékenyek:
  1. A liszt:
Nálam, alapvetően ezek a lisztek találhatóak meg állandó jelleggel:
  • Naturbit Alfa-mix lisztkeverék: (finom liszt)   
  • http://kenyersutes.hu/images/stories/virtuemart/product/alfa2.jpghttp://kenyersutes.hu/images/stories/virtuemart/product/alfa2.jpg
Előnye: Bármihez felhasználható: kenyérhez, édességekhez (habár nem kimondottan süteményliszt).
                Nem csak glutén de gabona tej, tojás és szója mentes is.
                Könnyen hozzá lehet jutni (nagyáruházakban Pl. Tesco)
                Többféle tömegű is van: 1 kg, fél kg.
                Bár ebből a lisztből is több féle van, aránylag olcsó.
                A csomagoláson több recept is található (én már készítettem ez alapján linzert és nagyon finom lett).
Hátránya: Felszívja a nedves hozzávalókat az ételekben, így azok egy idő után pergőssé, szárazzá válnak (tapasztalataim szerint minden gluténmentes liszt nagyon magába szívja a nedvességet).
  • Nagykun rizsliszt (ez egy magyar termék és a réteslisztnek felel meg)
  • http://www.zoldbolt.hu/upload_files/products_thumb/thumb_kozepes_20151015142658-nagykun-rizsliszt.jpghttp://www.zoldbolt.hu/upload_files/products_thumb/thumb_kozepes_20151015142658-nagykun-rizsliszt.jpg
Előnye: Sok féle ételhez felhasználható.
                Kiegészíthető vele a finom liszt (ajánlott is kiegészítésként használni, receptekben is megtalálható)
                Minden étel, az édességek is nagyon finomak belőle (ellentétben más rizslisztekkel).
                A csomagoláson szintén egy nagyon finom és általam is elkészített recept található.
                Olcsó
  • Glutenix gluténmentes fehérkenyér sütőkeverék:
  • http://www.egeszsegmarket.hu/image/618983503w300h300.jpghttp://www.egeszsegmarket.hu/image/618983503w300h300.jpg
Én általában kiegészítésként használom Pl. kenyérhez.
  • Útifű maghéj liszt
  • https://www.paleocentrum.hu/shop_ordered/88530/shop_pic/big/5999564041114.jpghttps://www.paleocentrum.hu/shop_ordered/88530/shop_pic/big/5999564041114.jpg
  • Zsírtalanított kókuszliszt
  • http://www.zoldkaravan.hu/shop_ordered/93758/shop_pic/big/5999885617098.jpghttp://www.zoldkaravan.hu/shop_ordered/93758/shop_pic/big/5999885617098.jpg
  • Bambusz liszt
  • http://www.biobolt.e-tar.hu/images/stories/virtuemart/product/bambuszrost450x550.jpghttp://www.biobolt.e-tar.hu/images/stories/virtuemart/product/bambuszrost450x550.jpg
  • Tápióka liszt 
 http://www.img.casual.hu/shops/1927/images/item/bio-tapioka-liszt-kemenyito-250g-247582.jpghttp://www.img.casual.hu/shops/1927/images/item/bio-tapioka-liszt-kemenyito-250g-247582.jpg
  1. A kukorica keményítő:
Nagyon fontos alapanyag, kicsit összefogja az ételeket, nem lesznek pergősek inkább könnyűek és omlósak lesznek. Pl. süteményeknél vagy a kenyérnél.
  1. A tészta:
Rengeteg féle gluténmentes tészta kapható a boltokban és spagetti tésztát, kiskocka tésztát (Pl. lvesbe), penne tésztát, és fusilli tésztát tartok mindig itthon, így bármilyen tésztás ételt el tudok készíteni.  Persze házilag is elkészíthetjük, de ez elég időigényes és arról nem is beszélve, milyen rumli van utána. Én egyszerűbbnek látom, ha a tésztát inkább vásároljuk.
Így sokfajta tésztás ételt ehetünk:
Pl. spagetti, krumplis, túrós, mákos, grízes tészta.
  1. Szódabikarbóna:
Nem tudom ki hogy van vele, nekem mindig van itthon, hiszen nem csak a takarításhoz kiváló, hanem az ételekbe téve egy kiskanállal remekül lazítja a tésztákat. (Kenyérben, sütiben, palacsintában is hasznos)
  1. Különböző magvak:
  • Darált chia mag
        6.     Kókusztejpor, kókuszkrém, kókuszzsír
       
7.    Gyömbér olaj, oliva olaj
       
8.     Puffasztott amarant, burgonyapehely:
Nagyon fontos: Lágyabb levegősebb lesz tőle minden tészta sütikben és kenyérben egyaránt használható.
 
  1. Naturbit panírozó keverék:
  2. http://kenyersutes.hu/images/stories/virtuemart/product/resized/mimen-palacsintapor3_400x400.jpg
Ez nagyon fontos, hiszen a panírhoz elengedhetetlen a zsemlemorzsa és néhány ételbe is szükséges, de ne felejtsük el, hogy a megszáradt kenyerünk sem megy pocsékba, hiszen abból is könnyen készíthetünk zsemlemorzsát (ledarálhatjuk, de én inkább morzsolni szoktam.)
 
Rengeteg alapvető étel van még, de ezekhez már gluténmentes alapanyag is szükséges, mint Pl. a liszt. Ilyen ételek receptjét írom le először, aztán a többit is, mint Pl. az édesség recepteket is megosztom veletek.
A receptek származhatnak internetről ételek csomagolásáról, újságokból, de saját receptek is vannak. Némelyik esetben kicsit átalakítottam őket, de minden receptnél megtaláljátok majd, hogy honnan származnak. Kizárólag csak azok a receptek kerülnek fel az oldalamra, amelyeket már kipróbáltam és sikerültek is. Azt, hogy valakinek sikerül- e a recept vagy sem azt nagyon sok minden befolyásolhatja: Pl. Az összetevők ( ha más a márkája, állaga, nem pont ugyan olyan Pl. a liszt esetében)
     A hőmérséklet (hideg meleg vagy langyos formában öntjük az egyik hozzávalót a másikhoz)
Amit ezen kívül érdemes beszerezni:
Egy kenyérsütő gép: Nekem a kenyér csak ebben sikerült, a sütőben nem, és egyszerűbb is így az elkészítés.
Egy is konyhakert: Sokkal jobb ízt adnak a friss fűszernövények az ételeknek, sokkal erősebb az ízük és biztosan vegyszer mentesek. Nálam ezek a fűszerek találhatóak meg: metélőpetrezselyem, félhosszú petrezselyem, bazsalikom, majoranna, rozmaring, tárkony, koliander, lestyán és a kapor.
Persze bármilyet ültethetünk, én leginkább ezeket használom és nem igényelnek sok törődést, csak az időtől függően egy kis locsolást.
Receptek:
További liszt nélküli ételek (A lap elején lévő felsorolt ételek receptjei):
  1. Omlett:                                                                                                     
Saját recept, sokféleképpen elkészíthető, a hozzávalókhoz sem kell feltétlenül ragaszkodnunk, teljesen a saját ízlésére formálhatja mindenki, akár ki is hagyhatunk ezt-azt, vagy hozzá rakhatunk, attól függ, mi van otthon. Nem árt, ha beszerzünk hozzá egy wok-ot (mert ebben nem tapad le, kicsúszik belőle)
Hozzávalók:
kevés zsír/kókuszzsír
1 negyed fej hagyma apróra vágva vagy karikázva
1 cikk fokhagyma lereszelve
1 db paprika apróra vágva
1 csipet pirospaprika
1 darab szeletelt lángolt kolbász
1 db virsli
Kevés kockákra vágott császárszalonna
3 ekanál gomba
Főszerek: (Legjobb a friss) oregánó, majoranna, bazsalikom, sertésfűszer, magyaros fűszerkeverék
tojás (felverve, sózva)
sajt
Elkészítés: a felsorolt, fűszerezett hozzávalókat kevés zsírban/kókuszzsírban megsütjük, ráöntjük a felvert, sózott tojást és egyben sütjük meg (mivel nem fordítjuk meg, a lapos fakanalat belemélyeszthetjük ide-oda, ahol látjuk, hogy még nyers a tojás, így biztosan mindenhol át fog sülni), mielőtt levesszük a tűzről, sajtot reszelünk a tetejére.
Ha kicsit több időnk van, akkor előfőzött krumplikarikákat is tehetünk az aljára (megsütjük a hozzávalókat, kiöntjük egy tálba, a serpenyőbe helyezzük a krumlikarikákat, elegyengetjük rajta a hozzávalókat és aztán öntjük rá a tojást.) Praktikus, mert biztosan nem ég meg a hagyma.
 
  1. Sajtos brokkolikrémleves:                                                                 
Anyukám receptje.
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli (én 2 nagyobb fejből szoktam csinálni)
30 dkg burgonya
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ekanál napraforgó olaj
1 húsleveskocka
2 dl tejszín
só, őrölt bors
15 dkg cheddar vagy trapistasajt (én kicsit többet szoktam bele rakni)
Elkészítés:
A brokkoli fejről leszedjük a rózsákat, a krumplit kockákra vágjuk (megmossuk).
A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összenyomjuk vagy lereszeljük és az olajban üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk és rövid ideig kevergetjük.
Felöntjük fél liter vízzel és hozzáadjuk a leveskockát, majd a tejszínt, lefedve 10-15 percig főzzük (amíg a krumpli és a brokkoli meg nem puhult)
A levest turmixgépben pépesítjük és közben hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd olvadni hagyjuk.
 
 
  1. Rizsfelfújt:                                                                                   
Anyukám receptje, nagyon könnyű, finom édesség. Nem nehéz elkészíteni, csak kicsit időigényes, amíg a rizs megpuhul.
Hozzávalók:
fél kg rizs
8 dkg vaj
8 tojás
20 dkg cukor
másfél l tej
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A rizst odatesszük főni, annyi vízbe, hogy ellepje, hozzáadjuk a vajat és felöntjük tejjel. Puhára főzzük, majd kihűtjük.
A fehérjét habbá verjük, a tojássárgáját összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal és az egészet összekeverjük, úgy, hogy a tojásfehérjét ne törjük össze. Sütőben kb. 35 percig sütjük 8-as fokozaton.
 
       4. Sütőben sült borsós krumpli (Pöttyös vacsora):                                                                             
Szintén anyukám receptje, nem nehéz elkészíteni, hamar kész van és nagyon finom.
Hozzávalók:
8 tojás
fél l zöldborsó konzerv
75 dkg krumpli
2 dl tejföl
2 dkg vaj
2 dkg reszelt sajt

piros arany
Elkészítés:
A krumplit megfőzzük és összetörjük, sóval és tejföllel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a leszűrt borsót.
Nagy kivajazott tepsibe tesszük.
Vizes merőkanállal 8 mélyedést nyomunk bele és ezekbe beleütjük az egész tojásokat.
A tetejére egy-egy csepp piros aranyat nyomunk, reszelt sajtot szórunk rá és addig sütjük, amíg a tojásfehérje meg nem kocsonyásodik vagy tovább. (ízlés szerint). 8-as fokozaton sütjük.
 
 
Ételek: (Lisztet, vagy más gluténmentes alapanyagot igénylő ételek)
       1. 
Kenyér:
 1.                                                                                         
Ez a kenyér nem tökéletes, de eddig ez a legjobb, amit sikerült csináltam. Elég puha, főleg frissen és pont akkora adag ami egy embernek elég 2-3 napra. Kenyérsütő géphez van a recept. Nagyon fontos a hozzávalók sorrendje ( Pl. a só megakadályozza, hogy feljöjjön az élesztő). A kenyér tésztájának folyósnak kell lennie, hiszen a liszt úgyis megfogja magát szívni és ha a tészta nem lesz folyós nagyon hamar ki fog száradni.
A receptet interneten találtam és kicsist átalakítottam.
Ez egy kisebb kenyér (kb. a 900g-os kenyér fele)
Hozzávalók:
2,5 dl víz
só ízlés szerint
egy kkanál szódabikarbóna
egy kkanál sütőpor
cukor
kicsivel kevesebb, mint 50dl olaj (lehet ét vagy oliva olaj, de akár vegyes is)
40 dkg liszt: alfa-mix lisztkeverék, két ekanál rizsliszt
1 kkanál kukoricakeményítő
2 ekanál tejföl
pár csepp citromlé, ecet, almaecet (mivel ezek savanyúak, jobban feljön az élesztő
5 g élesztő
3 e kanál tej
2-3 ekanál puffasztott amarant
Elkészítés:
A kenyérsütő üstjébe ilyen sorrendben öntjük bele a hozzávalókat: Beleöntjük a vizet. A vízbe beleöntjük a szódabikarbónát és a sót és a sütőport és erre egy fél kkanál kristálycukrot rakunk. Az ecetből rakunk bele pár cseppet. Beleöntjük az olajat, majd a lisztkeveréket, amibe a már a kukoricakeményítőt is belekeverjük. Egy egy-egy kanál tejfölt rakunk 2 sarokba. A liszt tetejébe kis gödröt formázunk kanállal, szintén egy fél kkanál cukrot szórunk ide és citromlevet csepegtetünk rá. Erre öntjük rá a az egy kkanál cukorral kevert langyos tejben felfuttatott élesztőt és pár csepp almaecetet rakunk rá. A legvégén rákanalazzzuk a puffasztott amarantot.
Én három órás programon sütöm, ahogy a nagy kenyeret, mert így több ideig dagasztja és keleszti, de egy húsz perccel hamarabb ki is veszem, különben megégne.
Én szoktam várni kb. negyed órát mielőtt kiöntöm a kenyeret, mert így egyszerübben kicsúszik.
Felhasználása száradás után: pirítós, bundás kenyér, kenyérmorzsa.


        2. Zsemle: 
2.                                                                                                                     
Ez egy interneten talált recept és igazából ez egy Light Paleo Zsemle, ami alacsony kalória és szénhidrát értékű. Tényleg sokáig puha marad és praktikusabb, mint a kenyér, hiszen könnyebben tudjuk magunkkal vinni munkába vagy iskolába.
Nagyon sok jó receptet találhattok még ott, ahol én ezt a zsömlét találtam. Az oldal neve: Éhezésmentes karcsúság Szafival!
A zsömle elkészítéséről egy videót találtam: https://www.youtube.com/watch?v=7dv9MCeHoVA , de le is írom a receptet:
Hozzávalók:
20 g zsírtalanított kókuszliszt
3 g darált chia mag
5 g útifű maghéj liszt

szódabikarbóna
2db tojás
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük. A elkevert száraz hozzávalókat hozzáöntjük a tojáshoz, ekkor egy folyékony masszát kapunk. Ezt csomómentesre kikeverjük, majd 20 percig pihentetjük. 20 perc után egy kézzel formázható masszát kapunk, mert a száraz hozzávalók magukba szívják a nedvességet. Vizes kézzel (hogy ne tapadjon és ne repedezzen szét) szép sima gombócot formálunk és megszórjuk szezámmaggal a tetejét.
Előmelegített sütőben, 175 fokon, 20 percig sütjük (légkeveréses funkcióban, bár én nem azzal csináltam, ettől függetlenül jó lett).


        3. Tejszínes csirkemell:                                                                
Az interneten találtam a receptet és kiváló ebéd, mert finom és hamar kész van.
Hozzávalók:
1 nagy csirkemell
20 dkg konzerv gomba
5 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
1 ekanál tejföl
1 ekanál Naturbit Alfa-mix liszt
friss petrezselyemzöld
só, bors
egyéb fűszerek ízlés szerint
olaj
Köret: pirított krumpli
Elkészítés:
A húst vékony szeletekre vágjuk és átkenjük fűszerekkel (én az olajba tettem fűszereket, és abban áztattam kicsit a húst). Kevés olajban mind két oldalát 2-3 percig sütjük, majd hozzáadjuk a felaprított gombát és zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a sót és a borsot és pár percig pároljuk. A tejszínhez keverjük a lisztet és a tejfölt, ráöntjük a húsra, elkeverjük és felforraljuk. Rászórjuk a felaprított petrezselyemzöldet.


         4. Gombás tejszínes húsos ragu:                                                                                         
Ezt a receptet is az interneten találtam és ez is nagyon hamar elkészíthető.
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
1 db paprika
1 dl fehérbor
3-4 ekanál olivaolaj
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1-2 cukkini
20 dkg gomba
1 kkanál liszt
só, bors, néhány db rózsabors
2 dl tejszín
1 csokor petrezselyem
köret: tészta
Elkészítés:
A húst, a fokhagymát és a hagymát kisebb, a gombát, cukkinit, paprikát nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát olajon megfonnyasztjuk, rajta a húst fehérre sütjük. Felöntjük borral (én pár csepp gyömbérolajat adtam hozzá), sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük. félpuhára sütjük, hozzáadjuk a zöldségeket és puhára pároljuk. Rászórjuk a lisztet és gyorsan elkeverjük, majd ráöntjük a tejszínt. egy pillanatra forraljuk fel és vágjuk rá a petrezselymet.


        5. Kenyérlángos:                                                                                                                    
Tényleg nagyon finom, bár nem pár perc az elkészítése, de megéri! Az egyik kedvenc ételem. Interneten találtam, de változtattam rajta egy picit.
Hozzávalók (Dupla hozzávalóval lehet nagy tepsivel is csinálni, ahogy az eredeti recept is írja, de én kis tepsivel csináltam, ezt írom most le ide):
Tésztához:
1 db közepes krumpli
20 dkg Naturbit Alfa-mix liszt
5 dkg rizsliszt
10-15 g élesztő
1 kkanál só
1 kkanál szódabikarbóna
1 eknál olivaolaj (étolajjal is jó)
0,25dl tej
1-2 csapott kkanál kristálycukor
1,25 dl víz, amiben a krumpli főtt + amennyit felvesz (nekem még 70 dl-t vett fel)
Feltéthez:
fél doboz nagy tejföl
1 csokor petrezselyemzöld
kevés friss kapor
1-2 cikk fokhagyma
1 db hagyma
1 fél csomag császárszalonna
2db bacon csík (előre csomagolt, szeletelt)
kevés trapista sajt
Elkészítés:
Sós vízben megfőzzük a krumplit, összetörjük és hagyjuk kihűlni.
Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és a szódabikarbónát, összekeverjük, majd egy csipet cukrot szórunk a tetejére.
Tejben, cukorral, felfuttatjuk az élesztőt és ráöntjük a lisztre.
Hozzáadjuk a kihűlt krumplit, az olajat és miközben összegyúrjuk, lassan adagoljuk hozzá a vizet is (a főtt krumpli vizét).
Összegyúrjuk, ekkor kicsit kemény lesz, de ragacsos.
45 percig, vagy 1 óráig, konyharuha alatt hagyjuk kelni.
Olajjal kikent sütőpapírra rakjuk (ilyenkor adhatunk hozzá egy kevés amarantot, hogy szellősebb legyen, de nélküle is finom)
Vizes kézzel simítjuk el, hogy ne tapadjon.
Megkenjük olajjal a tetejét.
Előmelegített sütőben 10-15 percig, 4-es, 5-ös fokozaton sütjük, közben elkészítjük a feltétet:
Fél doboz nagy tejfölbe kaprot és petrezselyemzöldet vágunk és reszelünk bele 1-2 cikk fokhagymát. Ezt ráöntjük az elősütött tésztára. Rászórjuk az apróra vágott hagymát (lehet egy fél is). A nagyobb darabokra vágott császárszalonnát és bacon darabokat rászórjuk. 10 perccel, azelőtt, hogy készen van ráreszeljük a sajtot.
Nekem kb. 50 percet sült, a 10-15 percen kívül. ekkor már kicsit meg is pirult az alja.


        6. Húspogácsa:
6.                                                                       
Ez az én receptem. Nagyon finom és bármivel ehető: bármilyen körettel vagy zsömlébe is tehetjük.
Hozzávalók: kb. 6-8 db-hoz
Egy kistányér darált hús
1-2 db reszelt répa
1 db kisebb cukkini
1 dbpaprika apróra vágva
1 ekanál Naturbit Alfa-mix liszt
1 púpos ekanál Naturbit panírozó keverék ( vagy a megszáradt gluténmentes kenyérből egy darab)
1 db tojás
Fűszerek: ízlés szerint, de leírom én mit raktam bele: só, bors, pirospaprika, grillfűszer, sertésfűszer, friss bazsalikom és petrezselyemzöldje
Elkészítés: Nagyon egyszerű.
A felsorolt hozzávalókat összekeverjük (én a felvert tojásnak csak a felét szoktam hozzárakni). Tenyérnyi lapos adagokat csinálunk belőle. Én ehhez egy konyhai fém kiszedőt használok (mert ragad a massza). Rárakok egy kisebb marékkal, egy villával elegyengetem, a szélit is és a tetejét is, majd a villa segítségével belecsúsztatom az olajba. Kis lángon sütöm, mind két oldalát. Vigyázzunk, mert hamar megsül!


        7. Tojásragu zsenge zöldborsóval: Anyukám receptje.
Hozzávalók:
8 tojás
200 g vöröshagyma
60 g vaj
2 ekanál Naturbit Alfa-mix liszt
fél l tej
300 g zöldborsó
2 e kanál apróra vágott petrezselyem
1 ekanál apróra vágott kapor
Elkészítés:
Főzzük meg a tojásokat, hideg vízben hagyjuk hűlni, majd pucoljuk meg.
A hagymát kockákra vágjuk és aranysárgára pároljuk, megszórjuk liszttel és kicsit hagyjuk rotyogni.
Öntsük hozzá a tejet és forraljuk fel. Ízesítsük sóval, borssal, és curryvel. Főzzük 5 percig és adjuk hozzá a borsót, majd főzzük kb. 5 percig vagy, amíg meg nem puhul a borsó.
Hozzá adjuk a kaprot és a petrezselymet, a tojásokat pedig a mártás tetején helyezzük el.
Főtt krumplival tálalhatjuk.


         8. Töltött csirkemell:   
8. 
Anyukám receptje. Nagyon finom, a brokkoli nagyon jó ízt ad neki és sütéskor sem esik szét.
Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemell
1 kisebb fej brokkoli (jó a fagyasztott is)
sajt
szárnyas fűszerkeverék
a panírozáshoz: Naturbit Alfa-mix liszt, zsemlemorzsa (Naturbit panírozó keverék), tojás
Elkészítés:
A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, kicsit kiklopfoljuk. A megfőzött brokkolit és a vékony szeletekre vágott sajtot egymás mellé rápakoljuk a hús közepére (amennyi elfér), és felgöngyöljük. Mindkét oldalát megszórjuk a fűszerkeverékkel. Panírozás után olajban kisütjük.


         9. Töltött sertéscomb:
Anyukám receptje:
Hozzávalók:
1 tasak sertéssült fűszerkeverék
70 dkg sertéscomb
4 tojás
2 db gluténmentes zsemle ( 4 marék panírozó keverék, v. gluténmentes kenyérmorzsa)
1 csokor friss petrezselyemzöld
1 kkanál delikát ételízesítő
1 kkanál majoranna
őrölt bors
olaj
0,5 dl víz
Elkészítés:
A sertés combot szeleteljük fel vékonyra, kenjük be a fűszerkeverékkel.
Főzzünk keményre 3 tojást. Áztassunk be vízbe, zsömlét v. zsömlemorzsát, majd jól nyomkodjuk ki.  Adjunk hozzá 1 nyers tosást, keverjük simára, ízesítsük delikáttal, majorannával, borssal és petrezselyemzölddel. Keverjük hozzá a kockákra vágott főtt tojást.
A fűszeres húst folpakk alatt klopfoljuk vékonyra, töltsük meg s tekerjük fel.
Egy magasabb falú tepsi alját kenjük ki olajjal, a töltött húsokat hajtással lefelé tegyük bele.
Öntsünk hozzá fél dl hideg vizet, alufóliával lefedve 175 fokos sütőben süssük egy órát.
 

       10. Töltött patiszon:
10.  
Anyukám receptje.
Hozzávalók:
kb. 4 db patiszon
fél kg darált hús
1 paprika
5 ekanál kukorica
3 e kanál zöldborsó
5 ekanál gomba
2-3 db főtt répa
1 hagyma
2 fokhagyma
2 ekanál kókuszzsír
másfél dl főzőtejszín (amennyit a hús felvesz, hogy ne legyen folyós)
Fűszerek: só, bors, pirospaprika, oregánó, tárkony, majoranna, grillfűszer, coop pörkölt alappor, házi arany aprópecsenye fűszerkeverék
Elkészítés:
A patiszont megmossuk, félbe vágjuk, kicsist kikaparjuk a közepét és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
A hagymát, fokhagymát megpirítjuk kókuszzsíron, pirospaprikát szórunk rá, rajta a darálthúst megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott paprikát és répát, a kukoricát, a borsót, és a gombát, felöntjük vízzel, megvárjuk míg elfő róla, ekkor ráöntjük a tejszínt, és még egy 5 percig főzzük. Belekanalazzuk a patiszonokba (púposan). Fogvájókat szúrunk a patiszonokba és erre rakjuk az alufóliát, hogy kitartsa és ne ragadjon az ételbe. Így sütjük puhára, majd sajtot reszelünk a tetejére és visszatesszük pár percre pirulni.
 
 
 
Édességek:
  1. Márványkuglóf:
  2.                                                                                        
Ez a recept a Nagykun rizsliszt csomagolásán található, egyszerű, könnyen elkészíthető és nagyon finom, így a recepten nem is nagyon változtattam, csak egy kis töltelékkel egészítettem ki, mert én nem iszok tejet, így magában kicsit száraz lett volna. A tészta nagyon finom, másnap is friss és puha volt!
Hozzávalók:
Tésztához: én a feléből készítettem, különben a töltelékkel együtt nem fért volna bele a formába)
30 dkg cukor (én kevesebbet raktam bele)
30 dkg Nagykun rizsliszt
2 ekanál Naturbit Alfa-mix liszt (ez a receptben nincs benne)
5 db tojás
20 dkg Ráma margarin
1 cs sütőpor
2 cs vaníliás cukor
1-2 ek kakaópor
1 dl tej
1 kkanál szódabikarbóna
Töltelékhez:
meggy
Kb. 20-30 ekanál darált mák
1 citrom héja, és pár csepp a levéből
2 cs vaníliás cukor
kristálycukor ízlés szerint
langyos tej (Amennyit felvesz. Az állaga: nem kell, hogy folyjon, de jó, ha kellemesen krémes)
Elkészítés:
Külön választjuk a tojásfehérjét és kemény habbá verjük. A margarint megolvasztjuk és egy másik tálban a többi hozzávalóval együtt összekeverjük, majd beleforgatjuk a habot, óvatosan, hogy ne törjön össze. Egy keveset a jól kivajazott és lisztezett(csak a forma alját lisztezzük, az oldalát nem, mert nem jön fel a tészta és rizslisztet használunk) forma aljába öntünk és ráteszünk egy réteg tölteléket és megszórjuk meggyel, megint öntünk rá tésztát , majd megint tölteléket és meggyet, és végül a maradék tésztát is ráöntjük.
170 fokon, 45-50 percig sütjük, légkeveréssel (én légkeverés nélkül sütöttem és jó lett).
 
  1. Amerikai palacsinta:
  2.                                                                                   
Hozzávalók:
1 bögre liszt: kb.5 púpos kanál Naturbit Alfa-mix liszt, 2 csapott kanál Nagykun rizsliszt
1 eekanál kristálycukor
1 kkanál sütőpor
1 kkanál szódabikarbóna
2 ekanál olaj
1 bögre tej + fél bögrével felvehet
1 tojás

pici csipet Haas natural gluténmentes étkezési keményítő
1 kkanál vaníliás cukor
Elkészítés: Összekeverjük a hozzávalókat, turmixolás közben lassan adagoljuk hozzá a tejet. Kisebb adagokban pár csepp olajon megsütjük mindkét oldalát (sütőlapáttal könnyű átfordítani).
Tehetünk rá nutellát vagy lekvárt, de szirupot is:
Kókuszszirup:
Hozzávalók:
1 tubus 180 g cukrozott sűrített tej
250 ml tejszín
1 cs kókuszreszelék
Elkészítés:
Egy előmelegített száraz serpenyőben (semmi zsiradék) pirítsuk meg a kókuszreszeléket,  legyen enyhén aranybarna.
Egy kis lábasba tegyünk bele sűrített tejet és a tejszínt, adjuk hozzá a pirított kókuszt, közepes lángon, sűrűn kevergetve főzzük 15 percig.
Turmixoljuk össze jó alaposan, nem árt, ha szűrőn is átpaszírozzuk. ( Bár én nem tettem, mert szeretem a kókuszt)
Én reggelire egy gyümölcsös, joghurtos tállal szoktam is enni:
Hozzávalók, elkészítés:
1 kisdobozos natúr joghurt vagy a fele (egy nagyobb bögrébe)
mazsolás müzli ( kb. 4 ekanállal a joghurt tetejére) + mazsola
méz (a müzlire csorgatjuk)
Banán, alma (apróra vágva, a legtetejére)
 
  1. Gyümölcsös, granolás pite:                                                    
Ez egy interneten talált recept, bár kiegészítettem kicsit. Nagyon időigényes, de finom. Alapvetően egy sima pite volt, csak a lisztet cseréltem ki (ami, nem minden esetben működik), de így is jó az állaga és finom.
Hozzávalók:
A tésztához:
2 bögre liszt: Naturbit Alfa-mix liszt, 2 ekanál Nagykun rizsliszt keverékével
250 g margarin (nagyon hideg, kockákra vágva)
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
4 ek víz (jéghideg) vagy amennyit felvesz
1 citrom reszelt héja
1 kkanál szódabikarbóna
1 tojássárgája
1ekanál sütőpor
1 cs vaníliás cukor
1 ekanál méz
1 ekanál zsír
A töltelékhez:
1 alma
2-3 banán
bogyós gyümölcs Pl. ribizli
málna
aszalt gyümölcsök (szilva, barack, mazsola)
mandula, földimogyoró
granola
3 tojás + az 1 megmaradt tojás fehérje
2 dl tej
1 cs vaníliás cukor
1 ekanál méz
Elkésztés:
Tészta:
A lisztet, a sót, a cukrot, a szódabikarbónát, a vaníliás cukrot, a sütőport, a mézet, a zsírt, a citrom héját, és a margarint összekeverjük egy nagy tálban, ezután elkezdjük adagolni a vizet (de ne sokat mert kemény lesz a tészta. Hozzá adjuk az 1 db tojássárgáját (ekkor még mindig pergős kicsit, de már összeáll). Zsugorfóliába tekerjük és legalább egy órára a hűtőbe tesszük, de az sem baj, ha egy éjszakára állni hagyjuk.
A tésztát két zsugorfólia lap között kinyújtjuk, kb. 5 cm vastagságúra és kibéleljük vele a vajazott és lisztezett(rizsliszt) piteformát. A széleit a formamentén levágjuk.
Töltelék:
Rárakjuk a vékonyra szeletelt, hámozott almát, ezután a vékonyra szeletelt banánt. Rászórjuk a nagyon apróra vágott vagy darált mogyorót és mandulát. Rátesszük még a mézzel összekevert ribizlit, ezután a málnát és a maradék banánt. Rászórjuk a granolát. A tojásokat,  a tejet és a vaníliás cukrot összekeverjük és rálocsoljuk a tetejére.
Előmelegített sütőben kb. 4-esen 1 óráig sütjük, lehet tovább is egy 10-15 perccel.
 
  1. Fánk:                                                                                                                             
Én a fánkokkal kicsit hadi lábon állok, ezt anyukám készítette nekem egy interneten talált recept alapján, és nagyon finom volt.
Hozzávalók:
250 g Naturbit Alfa-mix liszt
1 ekanál Nagykun rizsliszt (ez nincs a receptben)
30 g élesztő
50 g porcukor
60 ml olaj
2 db tojássárgája
csipet só
Elkészítés:
A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt egy másik tálban felfuttatjuk (kb. 10 perc). A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olajat és a tojássárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát. Keveréskor a tészta besűrűsödik, akkor jó, amikor elválik a tál aljától. Takarjuk le és meleg helyek kelesszük duplájára (Kb. 30 perc alatt). Ha megkelt vékony liszten (rizsliszt) nyújtsuk ujjnyi vastagságúra és 6 cm átmérőjűre szaggassuk. A kiszaggatott fánkokat még 10 percig kelesszük.
Kis adagokban, forró olajban süssük. Az első oldalt 2-3 percig (fontos, hogy fedő alatt a lyukas oldallal lefelé), majd a másik oldalát további 1-2 percig (fedő nélkül) süssük.
Mindenképp lebegjen az olajban, ne érjen a serpenyő aljára mert megég.
 
  1. Kókusz puszi:
  2.                                                                                                          
Ez is egy internetes recept, búzaliszthez, de gluténmentes liszttel is jó. Nagyon könnyű kis édesség.
Hozzávalók:
4-5 tojásfehérje
25 dkg cukor
csipet só
20 dkg kókusz
3 ekanál Naturbit Alfa-mix liszt
1 cs vaníliás cukor
Kb. 1-2 dl tej vagy tejszín (amennyit felvesz)
1 tábla étcsoki + kis tejszín/tej
1 habtejszín
Elkészítés:
A tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukrot, a kókuszt, a sót, a vaníliát és közepes lángon felmelegítjük.
Belekeverjük a lisztet, és annyi tejet/tejszínt, hogy sűrű massza legyen belőle, majd kihűtjük.
Ha kihűlt, egy sütőpapírozott tepsire vagy sütőlapra halmozunk belőle diónyi golyókat egymás mellé kb. 3-4 cm-re, vizes villával kicsit lelapítjuk, hogy tallérszerű legyen a formájuk és mindegyik közepébe lyukat fúrunk az ujjunkkal, de ne lyukasszuk át teljesen.
Előmelegített sütőben 190 fokon, szép aranyszínűre sütjük, majd kihűtjük.
Végül a csokit felolvasztjuk, kevés tejszínt öntünk hozzá és az így kapott sűrű csokikrémet a kis lyukakba öntjük.
Nagyon aranyos (sőt Valentin napi meglepetés is lehet, ha a puszikat kis csokitálakba rakjuk:
Megolvasztjuk a csokit, kevés tejszínt rakunk hozzá és a kicsire felfújt lufikat félig belemártjuk. Ezeket tálcára rakjuk és pár órába hűtőbe tesszük. Amikor már megdermedt a csoki a lufikat csak tűvel kiszúrjuk és kész is van a csokitál.
http://indavideo.hu/video/Igy_csinalj_csoki_talat
  1. Házi csoki:
  2.                                                                                                                                 
A legfinomabb édesség és nem tart sokáig az elkészítése. Egyedül a zsíros tejport nehéz hozzá beszerezni, én interneten szoktam rendelni.
Hozzávalók:
24 dkg zsíros tejpor
2 cs. vaníliás cukor
3 ekanál kakaópor
2dl főzőtejszín
fél kg porcukor
5 dkg vaj
Elkészítés:
A tejport, a vaníliás cukrot és a kakaóport simára keverjük egy tálban. A tejszínt, a porcukrot és a vajat, összekeverjük és kb. 3-5 percig főzzük. Hozzáöntjük a tejporos keveréket, gyorsan elkeverjük és egy zsírpapírral bélelt tepsibe öntjük, amikor kihűlt egy éjszakára hűtőbe tesszük.

 


Ingyenes honlapkészítő

Ez a weboldal a www.oldalunk.hu honlapkészítővel készült. | Adatvédelmi tájékoztató